pondělí 28. července 2008

sušenky mojí maminky


Recept bych ráda nabídla všem, co si o něj kdy řekli, i těm, kteří chtějí něco dobrého vytvořit. Poslední dobou pronikám do tajů bezlepkové kuchyně, tak doufám, že se tady bude objevovat více a více receptů, které určitě všechny bezlepkáče potěší a zpestří jejich jídelníčky. Tento recept se mi podařilo udělat i z bezlepkové mouky - Jizerka byla skvělá, z unimixové mouky se roztékají...Tož tady to konečně je:

v misce smícháme:

250 g změklého másla (nebo Perly, Hery a pod.)
250 g cukru moučka
2 vejce

přidáme:

150 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
150g hladké mouky
250 g kokosu
250 g rozinek

Na plechy položíme pečící papír a kávovou lžičkou děláme z těsta malé hromádky - zhruba 20 kusů na plech. Celkově by z jedné várky mělo vyjít asi 100 sušenek. Necháváme větší mezery, protože sušenky se roztečou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (150- 170°C) zhruba 30 minut, spíše sušíme.

Obměny: kokos je možno nahradit mletými vlašskými ořechy, rozinky můžeme zaměnit za sušené ovoce, nakrájené na malé kousky (např. ananas, meruňky, švestky, papája...). Já nejradši dávám místo rozinek kousky čokolády. Dietnější verze jsou potom namleté ovesné vločky místo kokosu a k nim třeba sušené meruňky..

Nechte si chutnat..

Ať se vám to podaří!!